Hen ere grett!
Här äre grönt? Här ere gröt? Nej – Laxsjö, Here is great! Laxsjö, Jämtland är ett pittoreskt samhälle 10 mil norr om Östersund. En idyll väntar dem som är redo att bekanta sig med de ca 80 invånarna som bor där året om, och som är redo att lära sig lite Jämtska. Laxsjö är utgångspunkten för det barnvänliga fjälläventyret.
Laxsjö är en levande byggd med mycket på gång. Den röda träbyggnaden i mitten av byn fungerar både som bygdegård, biosalong, danssal och många fler saker.  Det anordnas både kurser i foxtrot, bugg och matlagning. I Laxsjö finns förvånansvärt mycket att göra för en sådan lite ort. Det finns möjlighet att hyra både stuga, båt, och snöskoter. Det finns en badplats med hopptorn och lekpark och brygga där man även kan campa.
Sommar i byn
Korta barnsben som springer genom de höga lupinerna. Fiskar som vakar i en annars spegelblank sjö. Byn är ett perfekt familjeresemål både sommar och vinter, då det finns mängder av barnvänliga utomhusaktiviteter året om.
Vissa varma lummiga sommarkvällar slår en liten bar upp i skogen, precis bred-vid en stor äng. Där erbjuds underhållnings såsom dart, biljard och kubb till de vuxna, men stämningen är lugn och barnen kan leka på den stora upplysta ängen medans de vuxna roar sig.
För de mer äventyrliga så bjuder även omnejden på stora åar, tillexempel Storån, där man antingen kan fiska, bada, eller testa på en egen variant av forsränning. Det enda som behövs är en stor badring och ett glatt humör. Det finns även legender om guld i tjärnen runt omkring byn. Legenden berättar om stora mängder guld till den som lyckas hitta gruvan, men även om en förban-nelse som vilar där som tar med sig ond bråd död till den som utnyttjar gruvan. De modigaste ger sig ut med vaskpannan i högsta hugg, andra nöjer sig med att fiska röding i någon av de många sjöarna. Både de närliggande Harvattnet och Laxsjön som gett byn sitt namn är stora vackra sjöar perfekta för en eftermiddag av fiske och bad. Det finns båtar att hyra på flera ställen i byn, och fiskespö med alla tillbehör finns på ”Laxsjöbua”, den lilla allt-i-allo-affären som även fungerar som bensinmack.
Om man letar efter en lite mer organiserad semester så är även Laxsjö en bra utgångspunkt för att gå till fjälls. Här krävs lite planering och en van fjällvandrare i sitt sällskap, speciellt om man ska gå med barn. Att gå till fjälls är dock en drömsk sak att göra, och en upplevelse som du garanterat kommer minnas resten av ditt liv.
Ett vinterlandskap
Den tjocka snön djupt inne i skogen gör att tystnaden nästan blir öronbedövande när man stänger av snöskotern. Det susar om skidåkarna i backarna pudrade med nyfallen snö, och inne i värmestugan så dricks det O’boy och väldoftande kaffe.
På vintern är Laxsjö och dess omgivning perfekt för uteaktiviteter. En typisk vin-terdag i Laxsjö spenderas på en skoter. Skotrar finns att hyra, och är den vanligaste förflyttningsformen i byn när snön ligger djupt, vilket den oftast gör över vintern. 80 till 100 cm snö är vanligt över jul, vilket förvandlar byn till ett Winter Wonderland. Landskapet är kuperat och har perfekta pulkabackar, men även fina längdskidsspår som eldsjälar i hembygdsföreningen håller iordning hela vinterhalvåret. Det en liten skidlift finns bredvid skolan i byn för slalom, och en mindre skidanläggning kallad Katarinabacken ligger en kort biltur bort. Men för folk som vill ha större skidbackar och bättre After Ski så krävs en till två timmars biltur till antingen lokala backar som Almåsa, eller större anläggningar i Åre och Bydalen.
Jämtlands egna hjortronställen
Även om Laxsjö i sig bjuder på många fina aktiviteter och upptäckter så kan det vara härligt att åka iväg på en dagsutflykt! Krokoms kommun med omnejd har många platser som är värda att besöka, riktiga hjortronställen helt enkelt. Allt från Valsjöbyns gårdsmejerier där man får träda rätt in i getosttillverkningen till den pittoreska outleten Hulda på Höjda, som säljer designerkläder mitt ute i skogen. En timme i bil kan ta er till Östersund, en stad full av kultur och liv. Där kan man besöka kuriosa-muséet Mus-Olles. Mus-Olle var en man, men främst en samlare. Då han dog överlät han mer än 150 000 unika föremål till Ytteråns hembygdsförening. Om man inte fått nog med muséer så finns även Jamtli i Östersund, ett interaktivt muséum som pratar om livet och kulturen i Jämtland under årens gång. Runt om Laxsjö finns det även gott om kallkällor, alltså bäck-ar med kallt färskt dricksvatten. Stanna till vid en på vägen till eller från byn och drick direkt från källan, eller fyll på några flaskor och ta med det hem som ett uppfriskande minne av er vistelse.
Laxsjö är som sagt en pittoresk och levande byggd, och precis som de som bor där själva säger – hen ere grett!

You may also like

Back to Top